Essentiële vetten voor je kind

Belangrijker dan je denkt!

Vet is een miskend talent! Want veel mensen denken dat vet ongezond is, of dat je er zo min mogelijk van moet eten. Maar dat is allemaal veel te kort door de bocht. Bepaalde vetten zijn juist nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Dat zijn de (meervoudige) onverzadigde vetten. De Hoge Gezondheidsraad heeft voor deze onverzadigde vetten zelfs een aanbevolen hoeveelheid opgesteld, net als voor vitamines.

Een vet goede voeding!

Waarom is vet zo goed voor je kind? Omdat het veel belangrijke functies vervult:

Vet levert
energie

Die energie heeft een kind hard nodig voor spelen, om naar school gaan, te sporten en te groeien.

Vet is een
bouwstof in ons
lichaam

Veel weefsels in het lichaam zijn gemaakt van vet.

Vet geeft smaak

Vet heeft de eigenschap dat het smaak kan ‘dragen’. Proef maar eens het verschil tussen aardappelpuree mét of zonder een scheutje vloeibare margarine. Ook op brood is vet een lekkere smaakmaker.

Vet levert vitamines

In producten die vetten bevatten, zoals halvarine voor op brood en vloeibare margarine om mee te bakken, komen de vetoplosbare vitamines A, D en E voor.

Vet levert essentiële vetten

Deze vetten zijn onmisbaar voor de groei en ontwikkeling van kinderen . Ons lichaam maakt deze essentiële vetten niet aan, dus we moeten ze halen uit onze voeding.

Lekker gezond!

Noten, pinda’s
en zaden

Pindakaas

Avocado

Vette vis,
zoals zalm,
haring en makreel

Plantaardige
olie
(zoals, olijfolie
en zonnebloemolie).

Essentiële vetten: je kunt niet zonder.

Er zijn vetten die zo goed zijn, dat de Hoge Gezondheidsraad er aanbevolen hoeveelheden voor heeft opgesteld, net als voor vitamines. Dit zijn de essentiële vetten. Essentiële vetten zijn belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen. Ze worden essentieel genoemd, omdat we ze net als vitamines, via de voeding binnen moeten krijgen.

Dit zijn:

  • Linolzuur (LA): een omega 6 vet. Het is een meervoudig onverzadigd vetzuur dat kinderen nodig hebben voor een normale groei en ontwikkeling.
  • Alfa-linoleenzuur (ALA): een omega 3 vetzuur. Ook een meervoudig onverzadigd vetzuur dat kinderen nodig hebben voor een normale groei en ontwikkeling.

Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram alfa-linoleenzuur en 10 gram linolzuur. Linolzuur en alfa-linoleenzuur komen onder andere voor in plantaardige oliën en in halvarine.

Naast de essentiële vetzuren ALA en LA, zijn er ook visvetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze speciale omega 3 vetzuren komen vrijwel uitsluitend voor in vette vis, zoals zalm, sardines, haring en makreel. Eén daarvan, DHA, is van belang voor de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en de instandhouding van de normale hersenfunctie. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

essentiële vetten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen.
essentiële vetten worden zo genoemd omdat we ze, net als vitamines, via de voeding moeten krijgen.
Ezelsbruggetje:
Onverzadigd vet = Oké
Verzadigd vet = Verkeerd

Goed om te weten

In Planta producten zijn deze essentiële vetten aanwezig.
Planta producten zijn gemaakt van plantaardige oliën die onverzadigde vetten bevatten.

Let op vet?

Er zijn ook vetten die minder goed zijn voor de gezondheid. Dat zijn de verzadigde vetten. Die zitten in snacks, chocolade, roomboter, vette vleessoorten, volle melkproducten en kaas. Geef je kind liever niet te veel van deze producten.

Vitamines
Mineralen